Economica Files Forum Index Economica Files

International Discussion Forum

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Slovenija rekorder u inflaciji

Post new topic   Reply to topic    Economica Files Forum Index -> Aktualna Događanja
View previous topic :: View next topic  
Author Message
administrator
Site Admin

PostPosted: Fri Dec 28, 2007 8:31 pm    Post subject: Slovenija rekorder u inflaciji Reply with quote

Slovenija rekorder u inflaciji

Hina|Net.hr , 28.12.2007.

Rast cijena životnih potrepština u zadnjih 12 mjeseci iznosio je 5,6 posto, što je dvostruko viša stopa u odnosu na kraj prosinca 2006., prije uvođenja eura. Susjedi su rekorderi eurozone.

LJUBLJANA - Godinu dana nakon uspješnog i glatkog preuzimanja eura Slovenija bilježi najveću stopu inflacije među 13 država koje koriste zajedničku europsku valutu.

"Inflacija nas ne prikazuje u najboljem svjetlu", rekla je ravnateljica državnog statističkog zavoda Irena Križman i objasnila da su na inflaciju najviše djelovala kretanja cijena hrane i ugostiteljskih usluga, te visoke cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu.

Cijene hrane i pića ove su godine po statističkim podacima porasle za 12,9 posto, a najizraženiji je rast cijena mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja - skoro 22 posto, zatim ulja i masnoća za oko 20 posto, te pekarskih proizvoda za 18,3 posto.

Dok je do prije tri godine globalizacija u tom sektoru djelovala na smanjenje cijena, sadašnji trendovi u svijetu su se promijenili i nitko više ne računa na niske cijene hrane, izjavio je makroekonomist Igor Masten.

Slovenija među 13 zemalja u kojima se koristi euro ima najvišu stopu inflacije, a nakon nje slijede Španjolska i Luksemburg.

Iako vlada tvrdi da nešto viša inflacija omogućuje iznimno visoke stope rasta i da nije izazvana potrošnjom države, oporbeni političari od premijera Janeza Janše očekuju odlučnije mjere, a sindikati nisu odustali od novih prosvjeda u slučaju da poslodavci ne pristanu na povećanje plaća u skladu s inflacijskim trendom.

"Janšina vlada djeluje reaktivno umjesto proaktivno, mi smo mjere predlagali prije godinu dana, ali su nas ignorirali", izjavio je zastupnik socijalnih demokrata (SD) i nekadašnji ministar financija Milan Cvikl koji tvrdi da je Janšina vlada u protekle tri godine razvoj temeljila na visokim javnim investicijama i dodatnom zaduživanju u inozemstvu zbog čega se prosječni vanjski dug po stanovniku, kako tvrdi, u nekoliko godina gotovo udvostručio.

"Trebamo novu vladu koja će programirati održiv razvoj i djelovati racionalno, kako bi nastali uvjeti za pravedno društvo u kojemu se stvara blagostanje za sve njegove članove", navodi Cvikl.
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
DanicaV

PostPosted: Thu Jan 17, 2008 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

Kod nas je tek sada objavljena stopa inflacije:
http://forum.cromalternativemoney.org/viewtopic.php?p=148#148

Tim brojčicama ne vjerujem pretjerano, realna inflacija daleko je veća.
S obzirom na objavljene podatke, živo me zanima za koji postotak će biti usklađene mirovine.
Plaće će ostati iste..... naravno. Sad
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
allein

PostPosted: Thu Jan 24, 2008 9:46 am    Post subject: Reply with quote

Osnovano je povjeranstvo za praćenje rasta cijena. Oni će samo pratiti. I moliti trgovce da se odreknu profita na pojedinim proizvodima koji su poskupili.
Ako sam ja to dobro skužio.
DanicaV

PostPosted: Thu Jan 24, 2008 10:10 am    Post subject: Reply with quote

Ja bih htjela biti član povjerenstva....... zašto mene ne stave u povjerenstvo... Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
jezzicaz789

PostPosted: Wed Jan 27, 2010 2:54 am    Post subject: Reply with quote

DanicaV wrote:
Kod nas je tek sada objavljena stopa inflacije:
http://forum.cromalternativemoney.org/viewtopic.php?p=148#148

Tim brojčicama ne vjerujem pretjerano, realna inflacija daleko je veća.
S obzirom na objavljene podatke, živo me zanima za koji postotak će biti usklađene mirovine.
Plaće će ostati iste..... naravno. Sad

Such a very amazing link!
Thanks you for the post.
Post new topic   Reply to topic    Economica Files Forum Index -> Aktualna Događanja All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum